Spoednummer: 06 532 02 915

Wanneer moet je bellen voor de bevalling?

BIJ TWIJFELS KUN JE ONZE PRAKTIJK TE ALLEN TIJDE BELLEN!

Maar als houvast hebben we een aantal handvatten..

Vóór 37 weken bel je altijd bij weeën, bloedverlies of gebroken vliezen.

Na 37 weken bel je ons als het volgende zich voordoet:

Bij weeën en het is je eerste bevalling? Bel ons als je twee uur lang om de vier minuten regelmatige weeën hebt.

Ben je al een keer bevallen? Bel ons als je één uur lang om de vijf minuten weeën hebt of eerder als daar advies over is gegeven tijdens je controles of als je het gevoel hebt dat het nodig is.

Als de vliezen breken: 
Moet je ons bellen, ook ’s nachts of in het weekend en ongeacht of je weeën hebt of niet als:
- De kleur van het vruchtwater groen, geel of bruin is. Dit is een teken dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept en dat is voor ons een reden om gelijk bij jullie een controle te komen doen. Als je twijfelt over de kleur bel je altijd.
- Het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald. Wij zullen je informeren of het hoofdje is ingedaald bij de controles vanaf 36 weken.

NB: Als de vliezen gebroken zijn en u heeft nog geen weeën, dan mag je niet in bad. Douchen is geen probleem, maar gebruik geen vaginale douche.

Als de vliezen ’s nachts breken en als de kleur van het vruchtwater helder of roze is, het hoofdje van de baby is ingedaald en je hebt nog geen (regelmatige) contracties, dan is het veilig om af te wachten tot de ochtend, om ons te bellen.

Bloedverlies: Aan het eind van de zwangerschap is het mogelijk dat u een paar druppels vaginaal bloed verliest in combinatie met slijm of afscheiding. Dit heet de slijmprop. Dit is geen aankondiging van de bevalling maar een normaal verschijnsel. In alle andere gevallen horen wij het graag.

Professionele én persoonlijke begeleiding

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov