Spoednummer: 06 532 02 915

Badbevalling

Veel vrouwen merken al in de zwangerschap dat ze goed kunnen ontspannen in bad. Het zwaarder wordende lichaam voelt in water gewichtloos. Spieren en banden die in de zwangerschap extra belast zijn, worden even ontzien. Tijdens de bevalling is ontspannen essentieel! Ook dan kan warm water je helpen om te ontspannen en spieren te verzachten waardoor ze minder pijnlijk zijn. Warm water werkt daarnaast bloeddrukverlagend en stressverlagend. Daardoor komen er makkelijker endorfines (natuurlijke pijnstillers) vrij.

Als je thuis mag bevallen, mag je in principe ook in bad bevallen. Houd er wel rekening mee dat tijdens de bevalling er alsnog een reden kan ontstaan om naar het ziekenhuis te gaan (bijvoorbeeld als het kindje in het vruchtwater heeft gepoept). Bedenk dan, hoe graag je ook je kindje in bad geboren had willen laten worden, dat de gezondheid van moeder en kind altijd gewaarborgd moeten zijn! Vertrouw ook op je verloskundige dat ze je alleen in bad laat bevallen als dat veilig is. Ze zal ingrijpen als het medisch noodzakelijk is.

Vanaf 1 maart 2019 kunnen zwangeren ook in het JBZ in bad bevallen. Er zijn 2 opblaasbaden beschikbaar op de afdeling verloskunde. De kosten bedragen 80 euro. Je krijgt hiervoor een persoonlijk bevallingspakket met alle benodigdheden voor een badbevalling. Het bedrag moet je op dat moment betalen. Je kunt pinnen in het ziekenhuis. Lees hier meer over een badbevalling in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Overweeg je een badbevalling, overleg het met de verloskundige. Er zijn een aantal medische redenen waardoor je niet in bad mag bevallen. Lees hier de belangrijkste contra-indicaties.

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov