Spoednummer: 06 532 02 915

Thuis of ziekenhuis

Thuis of ziekenhuis
Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Onze verloskundigen spreken dit goed met jou en je partner door.

Thuis
Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je je in je eigen vertrouwde omgeving bevindt. Zodra de bevalling is begonnen, neem je contact met ons op. Onze verloskundigen zullen meestal eerst een (paar) keer bij je langskomen, voordat de bevalling zo ver gevorderd is, dat je kindje binnen een paar uur wordt verwacht. Dan zullen we besluiten te blijven om je te begeleiden. De kraamverzorgster wordt gebeld en we zorgen dat alle spullen klaarstaan. Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor de nodige voorbereidingen en alle benodigdheden dienen aanwezig te zijn. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster dat alles wordt opgeruimd, dat jij gewassen wordt en je kindje verzorgd wordt. Samen met je partner kun je dan even rustig bijkomen na de bevalling.

Ziekenhuis (poliklinisch)
De bevalling vindt plaats in het ziekenhuis met een verblijf van maximaal 24 uur. De poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling. Zonder medische reden begeleiden wij de bevalling: onze verloskundigen beslissen zelfstandig of de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Veiligheid voor moeder en kind staat bij onze verloskundigen bovenaan. Dus bij (te verwachte) complicaties verwijzen wij je door naar de gynaecoloog of kinderarts. Voor een poliklinische bevalling bestaat wel een eigen bijdrage (dit kun je navragen bij je zorgverzekering).

Als je contact hebt opgenomen met één van ons, komen we eerst bij je thuis kijken. Gemiddeld gezien ga je bij een ontsluiting van vijf centimeter naar het ziekenhuis. Je kunt dan het eerste stuk thuis opvangen en bent nog mobiel genoeg om met eigen vervoer naar het ziekenhuis te gaan. Meestal verloopt de ontsluiting beter in de huiselijke sfeer. Misschien spreken wij nog een keer bij je af voordat je naar het ziekenhuis gaat.

Wellicht overbodig te vermelden, maar thuis bevallen is zeker zo veilig als in het ziekenhuis. Volgens sommige onderzoeken zelfs veiliger. Er is minder kans op onnodige ingrepen en op (ziekenhuis)infecties. Hoofdzaak is dat jij bevalt, daar waar jij (en je partner) prettigst voelt.

Professionele én persoonlijke begeleiding

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov