Spoednummer: 06 532 02 915

Anticonceptie

Na de bevalling kun je bij onze verloskundigenpraktijk ook terecht voor aanvullend anticonceptieadvies en het regelen van alle vormen van anticonceptie.

Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen. Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft)? Daarnaast schrijven wij ook recepten uit voor orale anticonceptie en spiraaltjes. Het plaatsen van deze spiraaltjes doen onze verloskundigen zelf.

Tijdens de standaard nacontrole (na de bevalling) kunnen wij je informeren over anticonceptie en eventueel de pil direct voorschrijven. Overweeg je anticonceptie, dan vragen we je eerst een vragenformulier in te vullen. Een verloskundige beoordeelt jouw medische situatie en vervolgens krijg je van ons een recept. Om de Mirena, Kyleena, Ballerine of het koperspiraal te plaatsen maken we een afspraak 10 tot 12 weken na je bevalling. Voorafgaand aan de afspraak sturen we je een folder toe met informatie over de plaatsing. Zes weken na plaatsing nemen we nog een keer telefonisch contact op met je om te horen hoe het spiraal bevalt.

Aan het voorschrijven van de pil zijn geen extra kosten verbonden. Het plaatsen van een spiraal kost € 63,53 in 2019 en hiervoor ontvang je van ons een faktuur. Ter vergelijking, bij de gynaecoloog kost het plaatsen van een spiraal tussen de €350 - €400 afhankelijk van het ziekenhuis. Dit bedrag wordt ingehouden op je eigen risico. Bij de huisarts zijn er geen kosten verbonden aan het plaatsen van een spiraal en geldt er ook geen eigen risico bijdrage. Sommige verzekeraar vergoeden de kosten van het plaatsen van een spiraal door de verloskundige. Wij dienen dan rechtstreeks de nota bij hen in. Vraag dit vooraf na bij je eigen zorgverzekeraar.

Kijk hier voor meer informatie over anticonceptie. Wil dat onze verloskundige een spiraaltje plaatst of een pil voorschrijft, vul dan dit formulier in.

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov