Spoednummer: 06 532 02 915

Stuwing bij borstvoeding

Een paar dagen na de geboorte kun je last krijgen van stuwing.

Wat is stuwing?
Stuwing is een ander woord voor zware, gespannen borsten. Dit wordt veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk. Als de melk niet wordt verwijderd, worden de borsten groot en pijnlijk gespannen. De huid kan rood worden en je kunt je er echt ziek bij voelen. De mate van stuwing verschilt per vrouw: de een voelt dat de borsten wat voller zijn, de ander krijgt zulke harde, grote borsten dat de voedings-bh niet meer past. Je kunt ernstige stuwing voorkomen door je kindje de eerste week zo vaak mogelijk aan te leggen.

Wat kun je doen als je stuwing hebt?
Als de borsten zo pijnlijk zijn dat drinken door de je kindje of kolven onverdraagbaar is, dan kan het prettig zijn een warme douche te nemen of met je borsten in een kom warm water te hangen. Door de warmte lopen de borsten voor een deel leeg, waardoor het gespannen gevoel afneemt. Door koelkompressen op de borst te leggen, wordt het pijnlijke gevoel minder. Vlak voor een voeding werkt warmte het beste, omdat dan de melk makkelijker stroomt. Als de melkproductie al goed op gang is gekomen en je kindje de borsten niet goed leeg drinkt, kan het helpen de borsten één keer per dag goed leeg te kolven met een borstkolf.

Je kindje aanleggen
Als de stuwing zo hevig is dat de tepel vlak of verstreken is, kun je met je handen of met een borstkolf de ergste spanning wegkolven. Als de tepel en tepelhof zacht aanvoelen, kan je kindje makkelijker de tepel en een flink stuk van de tepelhof in zijn mond nemen en is de kans dat de huid beschadigd raakt, kleiner.

Stuwing na de kraamtijd
Ook na de eerste dagen kun je stuwing krijgen: als je kindje ineens de nacht doorslaapt, een voeding overslaat of als er meer tijd tussen twee voedingen zit dan normaal. Deze stuwing wordt veroorzaakt door opgehoopte melk in de borsten. Wanneer je kindje vervolgens lang en veel drinkt, is de stuwing verholpen. Eventueel kan een nog volle borst na de voeding leeg gekolfd worden. Als je kindje blijvend minder wil drinken, bijvoorbeeld wanneer het 's nachts doorslaapt, dan zal de melkproductie zich na een paar dagen aanpassen. In dit geval is het niet zinvol de borsten leeg te kolven, omdat daarmee de melkproductie gestimuleerd wordt. Je kunt wel kolven totdat het gespannen gevoel in je borsten weg is.

Als je voor langere tijd of regelmatig van je kindje gescheiden wordt, bijvoorbeeld om te werken of door ziekte van je kindje of jezelf, is stuwing te voorkomen door de borsten af te kolven. Wacht dan niet tot de borsten gespannen aanvoelen, maar kolf zoveel mogelijk op de normale voedingstijden en kolf de borsten zo goed mogelijk leeg.

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov