Spoednummer: 06 532 02 915

Wat doen wij in het kraambed?

148614 2913

De bevalling is achter de rug en jullie zijn de ouders van het mooiste kindje van de wereld. De komende periode is bedoeld om te herstellen van de bevalling, jullie kindje te leren kennen en handig te worden in de verzorging van jullie kindje. Tijdens de kraamweek komt de verloskundige een aantal keer bij jullie op visite. Zij stemt samen met de kraamverzorgende af welke zorg er nodig is, maar wil ook heel graag horen hoe het met jullie gaat en hoe jullie het ervaren.

Kraamzorg
De Nederlandse kraamzorg is uniek in de wereld. Er is geen land ter wereld waar kersverse ouders thuis hulp krijgen in de eerste week na de bevalling. Tijdens de bevalling en het kraambed werken de verloskundigen nauw samen met de kraamverzorgenden. In je kraambed zal de kraamverzorgende jullie begeleiden bij het verzorgen van jullie kindje, medische controles uitvoeren, licht huishoudelijk werk verrichten, maar vooral voorlichting en adviezen geven. Wanneer er zich problemen voor doen, zal zij contact met ons opnemen. De verloskundige is eindverantwoordelijk voor de begeleiding van het kraambed, maar de kraamverzorgende is haar oren en ogen. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat elke verzekeraar kraamzorg vergoedt. Wel wordt er een eigen bijdrage gerekend van € 4,30 per uur. Als je een aanvullende verzekering hebt is de kans groot dat de eigen bijdrage vergoed wordt.

Hormonen
Het kraambed is een overweldigende en soms emotionele periode. Er vinden mooie veranderingen plaats, maar daarnaast kunnen slaaptekort en andere lichamelijke ongemakken pittig zijn. Logisch dat niet alle vrouwen op een roze wolk zitten! Door alle hormonen en de vermoeidheid kun je je kwetsbaar voelen. Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen. Meestal heb je op dag 4 of 5 na de bevalling een huildag. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over. Merk je dat je je erg kwetsbaar, angstig of terneergeslagen blijft voelen, vraag dan om ondersteuning in je omgeving, bij de verloskundige of bij je huisarts.

Hielprik en gehoortest
Rond de 5-8e dag na de geboorte krijgt jullie kindje de gehoortest en de hielprik. Bij de hielprik wordt bloed afgenomen uit het voetje van je kindje. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame, ernstige ziektes. De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van jullie kindje. Het is dan ook van belang dat jullie kindje meedoet aan de hielprikscreening. Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Daarom wordt vóór de uitvoering van de hielprik jullie toestemming gevraagd. De hielprik en de gehoortest worden thuis uitgevoerd door de wijkverpleegkundige van de GGD. Kijk hier voor meer informatie.

Belinstructies kraambed
Bij vragen, twijfel of ongerustheid mag je altijd bellen op 06-53202915. Je krijgt dan de dienstdoende verloskundige aan de telefoon. Lees ook de belinstructiekaart. 

Bel wanneer je als moeder in het kraambed:

  • veel bloed verliest; één kraamverband vol in een half uur, grote stolsels of als je er niet lekker of duizelig van wordt
  • aanhoudende buikpijn hebt, anders dan naweeën
  • niet kunt plassen of niet goed uit kunt plassen
  • koorts hebt (rectaal 38,5 graden of hoger)
  • hoge bloeddrukklachten hebt
  • ongerust bent over jezelf of je kindje

Bel wanneer je kindje:

  • slecht drinkt
  • suf is
  • overgeeft met forse kracht
  • blauw, grauw, bleek van kleur is

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov