Wat doen wij in de kraamtijd?

De bevalling is achter de rug en jullie zijn de ouders van het mooiste kindje van de wereld. De komende periode is bedoeld om te herstellen van de bevalling, jullie kindje te leren kennen en handig te worden in de verzorging van jullie kindje. Wat doen wij in de kraamtijd? Tijdens de kraamweek komt de verloskundige een aantal keer bij jullie op visite. Zij stemt samen met de kraamverzorgende af welke zorg er nodig is, maar wil ook heel graag horen hoe het met jullie gaat en hoe jullie het ervaren.


De Nederlandse kraamzorg is uniek in de wereld. Er is geen land ter wereld waar kersverse ouders thuis hulp krijgen in de eerste week na de bevalling. Tijdens de bevalling en het kraambed werken de verloskundigen nauw samen met de kraamverzorgenden. In je kraambed zal de kraamverzorgende jullie begeleiden bij het verzorgen van jullie kindje, medische controles uitvoeren, licht huishoudelijk werk verrichten, maar vooral voorlichting en adviezen geven. Wanneer er zich problemen voor doen, zal zij contact met ons opnemen. De verloskundige is eindverantwoordelijk voor de begeleiding van het kraambed, maar de kraamverzorgende is haar oren en ogen. De basisverzekering vergoedt kraamzorg. Dit betekent dat elke verzekeraar kraamzorg vergoedt. Je moet wel een eigen bijdrage betalen van € 5,10 (2024) per uur, maar als je een aanvullende verzekering hebt is de kans groot dat deze de eigen bijdrage vergoedt.

Hormonen
Het kraambed is een overweldigende en soms emotionele periode. Er vinden mooie veranderingen plaats, maar daarnaast kunnen slaaptekort en andere lichamelijke ongemakken pittig zijn. Logisch dat niet alle vrouwen op een roze wolk zitten! Door alle hormonen en de vermoeidheid kun je je kwetsbaar voelen. Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen. Meestal heb je op dag 4 of 5 na de bevalling een huildag en dit is normaal en gaat vanzelf weer over. Merk je dat je je erg kwetsbaar, angstig of terneergeslagen blijft voelen, vraag dan om ondersteuning in je omgeving, bij de verloskundige of bij je huisarts.

Rond de 5-8e dag na de geboorte krijgt jullie kindje de gehoortest en de hielprik. Bij de hielprik nemen ze bloed af uit het voetje van je kindje. Het laboratorium onderzoekt dit bloed op een aantal zeldzame, ernstige ziektes. De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van jullie kindje. Het is dan ook van belang dat jullie kindje meedoet aan de hielprikscreening. Deelname aan de hielprik is vrijwillig en daarom vragen ze vóór de uitvoering van de hielprik jullie toestemming. De wijkverpleegkundige van de GGD voert de hielprik en de gehoortest thuis uit. Kijk hier voor meer informatie.

Belinstructies
Bij vragen, twijfel of ongerustheid mag je altijd bellen op 06-53202915. Je krijgt dan de dienstdoende verloskundige aan de telefoon.

Bel wanneer je als moeder in het kraambed:

  • veel bloed verliest; één kraamverband vol in een half uur, grote stolsels of als je er niet lekker of duizelig van wordt;
  • aanhoudende buikpijn hebt, anders dan naweeën;
  • niet kunt plassen of niet goed uit kunt plassen;
  • koorts hebt (rectaal 38,5 graden of hoger);
  • hoge bloeddrukklachten hebt;
  • ongerust bent over jezelf of je kindje.

Bel wanneer je kindje:

  • slecht drinkt;
  • suf is;
  • overgeeft met forse kracht;
  • blauw, grauw, bleek van kleur is.