Spoednummer: 06 532 02 915

Leefgewoontes en adviezen

Het is belangrijk om je te realiseren dat de zwangerschap in principe een natuurlijk proces is met meestal een goede uitkomst voor moeder en kind. Deze adviezen zijn dus alleen bedoeld om een zo gezond mogelijke leefstijl na te streven.

Voor meer algemene informatie over zwanger worden, verwijzen wij je naar de volgende website: www.strakszwangerworden.nl.

Ook kun je ervoor kiezen om de ‘zwangerwijzer’ in te vullen op www.zwangerwijzer.nl. Hier worden verschillende vragen gesteld over de gezondheid en leefgewoonten van jou en van je partner. Op basis van je antwoorden komt er een zogenaamd risicoprofiel naar voren en is er meer informatie te vinden over deze specifieke onderwerpen.

Heb je een vraag over je risicoprofiel of wil je meer weten of leefgewoonten en zwanger worden? Dan kun je altijd langskomen op ons kinderwensspreekuur.

Alcohol
(Chronische) aandoeningen
Drugs
Foliumzuur
Medicijnen

Obesitas/overgewicht
Roken
Schadelijke stoffen
Voeding

Alcohol
Alcohol kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw en de man. Daarnaast lijkt het risico op miskramen verhoogd als er regelmatig alcohol gedronken wordt door beide (aanstaande) ouders. Omdat er geen veilige ondergrens is te stellen, is het advies om in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, beiden niet te drinken. Voor een man geldt dat hij niet moet drinken in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, totdat de zwangerschap is vastgesteld. Als er eenmaal sprake is van een zwangerschap heeft het alcoholgebruik van de man uiteraard geen gevolgen meer voor de baby. Voor de vrouw geldt dat je beter de gehele cyclus geen alcohol kunt drinken. Mocht je toch weer ongesteld worden, dan kun je in de week dat je ongesteld bent een glaasje drinken als je bijvoorbeeld een feestje hebt. Maar wees je ervan bewust dat dit alsnog invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Voor meer informatie klik je hier.

(Chronische) aandoening waarvoor specialistische behandeling
Als er sprake is van een aandoening waarvoor een specialistische of langdurige behandeling nodig is (bijvoorbeeld diabetes, nierziekten en een hartafwijking), is het raadzaam om je kinderwens te bespreken met je behandelend arts. Wellicht wordt geadviseerd of het noodzakelijk is de huidige behandeling aan te passen.

Drugs
Net als roken en alcohol wordt het gebruik van drugs afgeraden als jullie zwanger willen worden. Er zijn verschillende soorten drugs die verschillende risico's met zich meebrengen. In het algemeen kan gesteld worden dat drugs kunnen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid bij de man en vrouw, afwijkingen aan het kind en problemen in de zwangerschap. De schadelijke effecten kunnen enorm zijn. Voor hulp bij het stoppen met drugsgebruik verwijzen we je naar je huisarts. 

Foliumzuur
Foliumzuur is een vitamine die van nature in onze voeding voorkomt. Gebleken is dat wanneer de vrouw vóór en tijdens de zwangerschap een verhoogde hoeveelheid van deze vitamine inneemt als, dit de kans op een aantal aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, buikwanddefect, open schedeltje en een hazenlip, verkleint. Daarom wordt iedere zwangere vrouw aangeraden om, vanaf vier weken vóór de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap, 0,4 mg/dag foliumzuur te slikken. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig. 
Voor meer informatie klik je hier.

Medicijnen
Wil je graag zwanger worden, dan dien je voorzichtig te zijn met medicijnen. Medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruik je dagelijks medicijnen, overleg dan met je arts die de medicijnen voorschrijft wat je het beste kunt doen bij een kinderwens. Dit geldt ook voor de medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij apotheek of drogist.

Obesitas/overgewicht
Vrouwen met zwaar overgewicht hebben een verminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op problemen tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld een miskraam, hoge bloeddruk, een hoog geboortegewicht van het kindje en meer kans op een keizersnede). Tijdens de zwangerschap wordt afvallen ontraden. Daarom geldt voor vrouwen met een kinderwens het advies om vóór de zwangerschap af te vallen. Je kunt hierin begeleid worden door een diëtist(e). Voor meer informatie klik je hier.

Roken
Roken zorgt voor verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Het zorgt er namelijk voor dat een vrouw sneller in de overgang raakt, omdat roken de kwaliteit van de eicellen aantast. Nicotine remt de aanmaak van de geslachtshormonen en daardoor ook de rijping van de eicel. Hoe meer je rookt, hoe meer je vruchtbaarheidskansen afnemen. Daarbij hebben mannen die roken een slechtere kwaliteit zaad dan niet rokende mannen. De rokende man maakt minder spermacellen en spermavloeistof plus de zaadcellen hebben vaker een afwijkende vorm. Ook kan roken onzichtbare schade aanrichten in het erfelijk materiaal van de zaadcellen. Als een man stopt met roken duurt het ongeveer drie maanden voordat alle schadelijke effecten zijn verdwenen. Voor meer informatie klik je hier.

Schadelijke stoffen
Schadelijke stoffen op het werk (bijvoorbeeld bepaalde soorten verf, lood en kwik) kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, miskramen en aangeboren afwijkingen. Een werkgever is verplicht werknemers voor te lichten hoe ze veilig om moeten gaan met deze stoffen en om beschermende maatregelen te treffen. Bij twijfel en vragen kun je contact opnemen met je bedrijfs,-of arbo-arts. Voor meer informatie klik je hier.

Voeding
Een gebalanceerde voeding is van belang voor de gezondheid van moeder en kind. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de kans op aangeboren afwijkingen vergroten. Het Voedingscentrum geeft onder andere informatie over goede en veilige voeding en de zogenaamde Schijf van Vijf.  Voor meer informatie klik je hier.

Een goede voorbereiding tref je samen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov