Spoednummer: 06 532 02 915

Wat is Centering Pregnancy

Centering Pregnancy zijn zwangerschapscontroles met individuele aandacht en kennis van een professional, aangevuld met ervaring en kennis van andere zwangeren met een vergelijkbare zwangerschapsduur. Het unieke aan Centering Pregnancy is de groepsdynamiek: alle aanwezigen hebben hun eigen inbreng, ondersteunen elkaar, vullen elkaar aan en delen. Deze nieuwe vorm van zorg geeft vrouwen een grotere rol in hun eigen zorgproces en is het meest volledige wat er aan zwangerschapsbegeleiding op dit moment is.

Zwangerschapsbegeleiding door middel van Centering Pregnancy bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2 uur en wordt begeleid door twee vaste zorgverleners.
Wanneer de 9e bijeenkomst heeft plaatsgevonden ga je de laatste maand van je zwangerschap in en krijg je tot je bevalling wekelijks een controle op het individuele spreekuur. Ook zijn de echo's en bloedafnames tijdens je zwangerschap individueel. Dit geeft je de mogelijkheid ook de andere verloskundigen van team Vita Nova te leren kennen.

Na de bevalling is de laatste bijeenkomst mét de kindjes, deze wordt gepland als het laatste kindje geboren is.

Ook als je een persoonlijk gesprek nodig acht, kun je deze buiten de Centering bijeenkomsten om plannen. Indien je zorg van de gynaecoloog nodig hebt gedurende je zwangerschap, mag je mee blijven doen aan Centering Pregnancy.

Partners

De intake en termijnecho zijn individueel met de verloskundige en bieden hierin alle ruimte voor partners en/of andere ondersteunende mensen om je heen. Bijeenkomst 5 en 6 van Centering Pregnancy gaan over de bevalling, de partners worden dan ook uitgenodigd. Tijdens de eerste bijeenkomst besluit je gezamenlijk of en wanneer partners meedoen met Centering Pregnancy. Daarnaast kan je partner altijd het eerste half uur van de bijeenkomst meekomen, om kennis te kunnen maken met andere zwangere (en partners) van de groep én om de zwangerschapscontrole samen met jou te doen.

Data

De bijeenkomsten zijn altijd op een vaste dag en op een vast tijdstip (geen wachttijd in de wachtkamer) en zijn vooraf bekend voor de hele zwangerschap: handig voor in je agenda! Wij hebben, indien gewenst, voor je werkgever een brief met uitleg over Centering Pregnancy. Een werkgever is verplicht om (doorbetaald) vrij te geven om een verloskundig hulpverlener te bezoeken. Dit geldt ook voor Centering Pregnancy. 

Centering pregnancy komt van oorsprong uit Amerika en wordt voor Nederland ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de afdelingen Public Health en Verloskunde van de universiteit Leiden. Kijk voor meer informatie op: www.samenweetjemeer.nl.

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov