Spoednummer: 06 532 02 915

Echo's

echo03 SUUS

In de zwangerschap worden in principe minimaal vier echo’s gemaakt. Dit is onafhankelijk van welke vorm van zwangerschapsbegeleiding je hebt gekozen.
In onze praktijk maken wij bij de eerste controle (ongeveer bij 8 weken) en bij 12 weken een echo om te kijken of er sprake is van een intacte zwangerschap en zo ja, of het een eenling of een meerling is. Daarnaast is het voor ons van groot belang dat we een betrouwbare uitgerekende datum vaststellen.

Wanneer je 20 weken zwanger bent, krijg je een uitgebreide echo bij Vita Nova of bij het Diagnostiek voor U aangeboden. Bij dit gespecialiseerd echoscopisch onderzoek, ook wel de SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd, wordt je kindje van top tot teen nagekeken op een aantal afwijkingen. Deze echo is echter geen garantie dat je kindje gezond is. Kleine of moeilijk te detecteren afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een specifieke hartafwijking of autisme, zijn niet op een echo te zien.

Rond de 32 weken zwangerschap meten we de hoofdomtrek, de buikomtrek en het bovenbeen van het kindje en beoordelen we de hoeveelheid vruchtwater. Op indicatie kijken we ook naar de ligging van de placenta (moederkoek). Deze groei-echo is bedoeld om de groei van het kindje extra te beoordelen. Het is dus geen uitgebreide screeningsecho zoals de 20-weken-echo. Meestal zal de echo bevestigen dat jullie kindje goed groeit, bij twijfel zal een herhalingsecho nodig zijn en bij achterblijvende groei volgt een consult bij de gynaecoloog. De kans dat er tijdens de echo een afwijking wordt opgespoord is klein, maar zoals bij elke echo niet onmogelijk. Indien er toch een afwijking wordt gezien wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog. 

Bij twijfel over de ligging verrichten wij rond 36 weken zwangerschap nogmaals een echo, dit is alleen op indicatie.

De kosten van deze echo's worden vergoed door je zorgverzekeraar.

NB Alle echo’s zijn en blijven momentopnames: er kunnen helaas altijd dingen worden gemist.

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov