Spoednummer: 06 532 02 915

Strippen en inleiden

Je uitgerekende datum is geweest en toch ben je nog niet bevallen. Dat is normaal en geen reden om je zorgen om te maken. Officieel is een geboorte tussen week 37 en week 42 op tijd: 93% van de vrouwen bevalt in deze periode. De controles gaan gewoon door dus ook deze week zie je ons weer. We zullen in de week tussen 41 en 42 weken extra controles plannen, zowel bij ons als bij de gynaecoloog waardoor je om de dag een controleafspraak hebt staan.

Inleiden
Vanaf 41 weken kan de bevalling als je dat wilt, ook zonder medische indicatie, ingeleid worden. Pas na de 42e week ben je echt overtijd. Dan kom je onder de behandeling van een gynaecoloog. Als niets erop wijst dat de bevalling snel gaat beginnen, is de kans groot dat je ook dan wordt ingeleid. Tijdens de controles bij de gynaecoloog zal een eventuele inleiding met je besproken worden. Als je wordt ingeleid, moet je in het ziekenhuis bevallen. Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door een
ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond) of vaginale hormoongel. Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan 2-3 centimeter) en dan kan de inleiding worden gestart door het kunstmatig breken van vliezen. Daarna kun je mogelijk nog een infuus met weeënstimulerende medicatie krijgen. Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Strippen
Maar voorlopig is het nog niet zover. De weeën kunnen immers elk moment komen. Soms kunnen wij de natuur ook een handje helpen door je te strippen. Daarbij voelen we eerst via inwendig onderzoek of de baarmoedermond al soepel en is en of er al ontsluiting is. Als dat het geval is dan kan je gestript worden. Bij het strippen woelt een van ons met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken!). Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voel en er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. Het is mogelijk om te strippen vanaf 41 weken, we kunnen dit dan 2 tot 3 keer proberen voordat je 42 weken ver bent.

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov