Spoednummer: 06 532 02 915

Alcohol, Roken, Drugs

Alcohol
Alcohol passeert de placenta en kan daardoor risico's met zich meebrengen tijdens de zwangerschap, zoals een verhoogde kans op een miskraam, groeivertraging en aangeboren afwijkingen. Wanneer je tijdens je zwangerschap zeer veel alcohol gebruikt, dan kan je baby afwijkingen aan het gezicht, handen en benen en neurologische afwijkingen ontwikkelen. Deze afwijkingen worden samen het foetale alcoholsyndroom (FAS) genoemd. Een baby moet na de geboorte ook afkicken van de alcohol die hij/zij tot nu toe via de placenta heeft binnengekregen.

Niemand weet of er een 'veilige' hoeveelheid alcohol is en of er risico's verbonden zijn aan recreatief alcohol drinken. Wel is duidelijk dat iedere dag alcohol gebruiken, ook al is het niet veel, gevaarlijk is. Lees ook eens de folder 'alcohol en zwangerschap' of kijk op www.alcoholenzwangerschap.nl. Hieronder kun je alvast een korte samenvatting lezen van het advies van de gezondheidsraad.

Advies van de Gezondheidsraad aangeboden aan de minister van Volksgezondheid. "Moeten zwangere en zogende vrouwen helemaal geen alcohol drinken of kan een enkel glas geen kwaad?"

De adviezen verschillen nogal eens. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de enige veilige optie is: niet drinken. Ook voorafgaand aan de conceptie is niet drinken, ditmaal door beide partners, de enige keuze die schadelijke effecten uitsluit. Na de conceptie kan alcoholgebruik door de man de vrucht uiteraard niet meer schaden. Voor zwangere en zogende vrouwen ligt dat anders. Alcohol in het bloed bereikt via de placenta het ongeboren kind. Via borstvoeding kan de baby ook alcohol binnen krijgen. In beide gevallen kunnen al bij matig gebruik negatieve effecten optreden. Vrouwen doen er dan ook goed aan af te zien van alcohol tot ze stoppen met borstvoeding.

Roken
Roken tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Door het roken wordt de bloedtoevoer naar de placenta verminderd, waardoor het kind minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt aangeboden. Moeders die veel roken tijdens de zwangerschap hebben daardoor een grotere kans op een miskraam, een te vroeg geboren kind of zelfs een doodgeboren kind. Ook hebben baby's van moeders die roken een lager geboortegewicht dan van moeders die niet roken. Dit kan belangrijk zijn wanneer je baby toch al niet al te groot is en door het roken nog verder achter raakt. Bovendien hebben baby's met een groeiachterstand een grotere kans op problemen met hun ademhaling en voeding. Kijk hier voor meer informatie over roken en zwangerschap.

Roken kan niet alleen de groei, maar ook de verstandelijke ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Ook na de geboorte van de baby is het daarom onverstandig te roken. Bovendien verhoogt roken de kans op wiegendood. Uit bovenstaande blijkt dus dat het belangrijk is dat je stopt met roken. Maar dit geldt niet alleen voor de moeder, het is ook belangrijk dat de partner stopt met roken. Dus zet samen je schouders eronder en stop met roken!! Kijk hier voor een filmpje over stoppen met roken.

Drugs
Harddrugs zoals heroïne, cocaïne, LSD, speed en andere pepmiddelen zijn zeer gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Baby's van moeders die harddrugs gebruiken tijdens de zwangerschap, komen meestal verslaafd ter wereld. Deze baby's krijgen na de geboorte vaak last van ontwenningsverschijnselen. Sommige harddrugs veroorzaken ook chromosoomafwijkingen, hartafwijkingen, afwijkingen in het bloed en miskramen. Ook softdrugs als marihuana en hasj zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind en hebben een nadelige invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Heb je drugs gebruikt of gebruik je drugs tijdens de zwangerschap, meld dit dan alsjeblieft aan ons zodat wij onze verloskundige zorg daar op aan kunnen passen.

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov