Spoednummer: 06 532 02 915

Medicijnen

Van de meeste medicijnen is niet bewezen dat zij schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Maar, wat belangrijker is, is dat het ook niet bewezen is dat zij helemaal onschadelijk zijn. In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle belangrijke organen van het kind aangelegd. In die tijd kunnen medicijnen de ontwikkeling van organen remmen of ernstig verstoren. Ook in de laatste maanden van de zwangerschap kunnen medicijnen een schadelijke invloed hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld aspirines bloedingen veroorzaken. De hersenen van het kind groeien gedurende de hele zwangerschap en zelfs nog na de geboorte. Medicijnen kunnen hierdoor ook in de laatste maanden van de zwangerschap, een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Als je toch medicijnen nodig hebt, overleg dan altijd met je huisarts en/of apotheker of je deze tijdens de zwangerschap mag gebruiken. In deze folder kun je lezen welke medicijnen je mag gebruiken voor de meestvoorkomende zwangerschapsklachten. In sommige gevallen is het beter om medicijnen te slikken in plaats van niets te doen. Paracetamol passeert de placenta in principe niet en daarom mag je – wel het liefst na de eerste drie maanden - paracetamol indien nodig gebruiken.

SSRI (o.a. antidepressiva)
SSRI zijn verschillende soorten medicijnen die onder andere door een huisarts of psychiater voorgeschreven worden bij angstklachten of depressiviteit. Als je tijdens je zwangerschap SSRI gebruikt, komt er door de navelstreng via de moederkoek, ook wat medicijn bij het ongeboren kindje, wat vervelende gevolgen kan hebben. Daarom worden vrouwen die deze medicijnen gebruiken, extra begeleid in de zwangerschap, tijdens de bevalling en in het kraambed. Voor meer informatie, lees de folder over SSRI-gebruik.

Overige middelen
Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kun je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov