Spoednummer: 06 532 02 915

Werk en vrije tijd

Tijdens de zwangerschap heb je veel vragen; wat mag je wel en wat mag je niet? Onze verloskundigen geven antwoorden op de meest gestelde vragen.

Duiken
Haar verven
Huisdieren
Sauna
Sporten
Straling
Schadelijke stoffen

Tandarts
Tuinieren
Vakantie
Verf
Vliegen
Vrijen
Zonnen

Duiken
Tijdens de zwangerschap mag je niet duiken. De stikstofbelletjes die zich tijdens het duiken in het bloed vormen, worden bij volwassenen gefilterd. Bij kinderen (en dus ook het ongeboren kindje) gebeurt dit niet en duiken is dan ook schadelijk voor de baby.

Haar verven
Als je je haren wilt verven, gebruik dan bij voorkeur geen verf met waterstofperoxide erin. Deze stof is niet schadelijk, maar de kleuring kan wel anders uitvallen dan wanneer je niet zwanger bent.

Huisdieren
Als zwangere vrouw moet je oppassen bij het verschonen van de kattenbak, vanwege het gevaar besmet te worden met toxoplasmose. Toxoplasmose wordt verspreid door een parasiet die zich onder andere bevindt in de ontlasting van katten. Het is dus beter om het verversen van de kattenbak aan een ander over te laten. Contact met je kat of een ander huisdier hoeft niet vermeden te worden, maar het is wel belangrijk dat je regelmatig je handen wast na aanraking. Meer informatie over hygiënemaatregelen en toxoplasmose is hier te lezen.

Sauna
In de eerste drie maanden van je zwangerschap raden wij een bezoek aan de sauna af, in verband met de hoge temperaturen en temperatuurschommelingen. In de maanden daarna kun je de sauna weer bezoeken, mits je voor je zwangerschap ook al regelmatig naar de sauna ging. Ga je zelden naar de sauna? Wacht dan met een bezoek tot na de zwangerschap. Vermeld in de sauna altijd dat je zwanger bent, zeker als je ook nog andere behandelingen ondergaat. Vermijd tijdens het saunabezoek grote temperatuurschommelingen, zoals van de sauna in een dompelbad en let op met hete bubbelbaden. Het kan zijn dat je door je zwangerschap anders op de sauna reageert. Luister dus goed naar je lichaam.

Sporten
Bewegen is gezond – ook als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam, waardoor het lichaam ook anders reageert op sport. Zo worden de banden wat slapper, waardoor de kans op verstuiken of overbelasten van de gewrichten en spieren toeneemt. Daarbij wordt de baarmoeder groter, waardoor het zwaartepunt van je lichaam verschuift. Hierdoor kan je evenwichtsgevoel wat veranderen. Ook neemt je lichaam sneller koolhydraten op en door te sporten kan deze opname nog sneller gaan, waardoor je bloedsuikerspiegel kan dalen. Omdat je een versnelde ademhaling hebt, kan het zijn dat je wat sneller buiten adem raakt. Het is daarom erg belangrijk om tijdens de zwangerschap goed naar je lichaam te luisteren. Wanneer je na het sporten veel last van harde buiken of buikpijn hebt, is dat een teken dat je teveel gedaan hebt.

Onze verloskundigen geven je een aantal tips:

 • Drink voldoende (water) voor, tijdens en na het sporten;
 • Zorg voor een middelmatige inspanning, zodat je niet uitgeput of buiten adem raakt;
 • Beoefen geen sport waarbij er een risico op buikletsel (contactsporten), vallen of overbelasting van de gewrichten bestaat. 

Lees hier meer informatie over sporten in de zwangerschap.

Straling
Iedereen komt in aanraking met straling, maar niet iedere straling is schadelijk. Teveel radiologische straling kan schadelijk zijn voor de ei- of zaadcellen of het ongeboren kind. Röntgenstraling heeft de grootste invloed in de eerste twintig weken van de zwangerschap. Indien je tijdens je zwangerschap röntgenfoto's moet laten maken, meld dan altijd bij je behandeld arts dat je in verwachting bent. 

Schadelijke stoffen
Aan stoffen valt niet te zien of ze schadelijk zijn voor de voortplanting. Ook merk je lichamelijk vaak weinig van eventuele schadelijke invloed. De meeste stoffen waarvan schade voor de voortplanting is aangetoond, kun je wel herkennen via het etiket op de verpakking van het product. Op dit etiket staat de naam van de stof en één of meer van de volgende waarschuwingen vermeld:

 • Deze stof kan erfelijke genetische schade veroorzaken;
 • Deze stof kan de vruchtbaarheid schaden;
 • Deze stof kan het ongeboren kind schaden;
 • Deze sfof kan kanker veroorzaken;
 • Deze stof kan schadelijk zijn via de borstvoeding.

Van deze stoffen is in ieder geval bewezen dat zij effecten hebben op voortplanting en nageslacht. Op etiketten van samengestelde stoffen met bestanddelen die schadelijk zijn voor de voortplanting, moeten de namen van die bestanddelen staan. Bij de informatietelefoon van het Ministerie van SZW is de meest recente lijst beschikbaar met kankerverwekkende stoffen, mutagene stoffen en stoffen die op een andere manier schadelijk zijn voor de voortplanting. Regelmatig komen nieuwe gegevens naar voren over de schadelijkheid van stoffen ten aanzien van de voortplanting. Daarom zal deze lijst geregeld worden bijgesteld, de lijst en meer informatie is hier te vinden.

Tandarts
Onze verloskundigen raden een bezoek aan de tandarts tijdens de zwangerschap ten zeerste aan, omdat de hormonen van invloed zijn op het gebit en tandvlees. Meld bij de tandarts wel altijd dat je zwanger bent. Een verdoving bij de tandarts kan geen kwaad. Vermoed je dat je een tandvleesontsteking hebt? Neem dan contact met onze praktijk op.

Tuinieren
Als je zwanger bent, mag je tuinieren. Let echter goed op, want vaak is het een zware belasting en er bestaat een risico op een toxoplasmose-infectie. Ga je toch in de tuin werken? Draag dan altijd handschoenen. Wanneer je klaar bent, was dan je handen grondig met een desinfecterend middel. Voor meer informatie over toxoplasmose en infectieziekten klik hier.

Vakantie
Wanneer je zwanger bent, kun je prima op vakantie gaan. Houd er wel rekening mee dat je niet alle vaccinaties kunt halen tijdens de zwangerschap. Probeer landen waar malaria heerst te vermijden, omdat zwangere vrouwen hier extra gevoelig voor zijn. Daarnaast worden in het buitenland de regels omtrent hygiëne vaak niet zo nauw genomen. Let daarom op dat de groente altijd gekookt en gewassen is en fruit grondig geschild. Het kraanwater is vaak niet drinkbaar: koop daarom altijd flesjes water in de supermarkt.

Indien je op wintersport wilt, houd dan rekening met het gevaar dat je valt. Tot 12 weken zwangerschap zit de baarmoeder nog achter het schaambot en is dus goed beschermd. Daarna komt de baarmoeder boven het schaambot uit en kan een val schade voor je zwangerschap en kind betekenen. Overweeg zelf of je het nog verantwoord vindt om op wintersport te gaan tijdens de zwangerschap (mede afhankelijk van ervaring). De adviezen over vakantie houden in hoger gelegen gebieden lopen uiteen. Een feit is dat je zuurstofbehoefte toeneemt en je sneller moe wordt. Het is belangrijk dat je blijft bewegen en de tijd neemt om goed te acclimatiseren. Een verblijf tot 2.500 meter is toegestaan, maar slapen is gewenst onder de 1.500 meter.

Verf
Je mag tijdens je zwangerschap schilderen. Gebruik bij voorkeur een product op waterbasis en zorg dat de kamer goed gelucht wordt.

Vliegen
De eerste 28 weken van de zwangerschap kun je over het algemeen zonder problemen vliegen. Vaak vliegen wordt echter tijdens de zwangerschap afgeraden. Je wordt namelijk meer blootgesteld aan (kosmische) straling. Hierover is echter nog niet veel bekend: er zijn geen aanwijzingen dat één reis al de kans op afwijkingen aan het ongeboren kind verhoogt.

Als je gaat vliegen moet je altijd een zwangerschapsverklaring met de uitgerekende datum bij je hebben. Deze krijg je van onze verloskundigen. De vliegverklaring mag niet ouder dan zeven dagen zijn. Veel vliegmaatschappijen nemen zwangere vrouwen na de 34 weken niet meer mee. Dit verschilt echter per maatschappij. Een aantal tips wanneer je gaat vliegen tijdens de zwangerschap:

 • Probeer een stoel te reserveren bij het gangpad en met extra beenruimte;
 • Strek regelmatig je benen om de bloeddoorstroming te bevorderen;
 • Drink voldoende tijdens de vlucht.

Neem uit voorzorg het telefoonnummer van onze praktijk mee, zodat je altijd met ons kunt overleggen als er iets gebeurt tijdens je reis of vakantie.

Vrijen
Vrijen mag in de zwangerschap, dit kan geen kwaad voor het ongeboren kind. Wel kan je harde buiken krijgen. Vooral als je al eens bent bevallen, kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren. Soms helpt het om een warme douche te nemen of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen: warmte helpt namelijk om de baarmoeder weer te laten ontspannen. Het kan ook zijn dat je een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen, dit kan geen kwaad.

Zonnen
Ga, zeker in het eerste trimester van je zwangerschap, liever niet onder de zonnebank. Er zijn namelijk aanwijzingen dat een verhoging van je lichaamstemperatuur, vooral in de eerste drie maanden, schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. Om dezelfde reden wordt ook saunabezoek afgeraden. Bovendien moet je voorzichtig zijn met de zon en zonnebank, omdat je tijdens de zwangerschap gevoeliger bent voor pigmentvlekken. Gebruik dus een hoge beschermingsfactor en houd je buik altijd bedekt in de zon.

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov