Spoednummer: 06 532 02 915

Beweging van je kindje voelen

Leer je kindje kennen 
Tussen 20-24 weken kun je je kindje voelen bewegen. Tijdens de zwangerschapscontroles houdt de verloskundige de groei en de conditie van je kindje in de gaten. Niemand kent het kindje voordat hij/zij is geboren zo goed als jezelf. Wij raden je daarom aan om tijdens de zwangerschap iedere dag aandacht te besteden aan het bewegingspatroon van je kindje. Zo heb je contact met je kindje en leer je hem/haar goed kennen.

Het bewegingspatroon van je kindje: wat voel je?
Bij een eerste zwangerschap voel je het kindje meestal rond de 20-24 weken voor het eerst bewegen. Bij een volgende zwangerschap is dit vaak al eerder. Dan voel je je kindje vaak al bewegen bij 16-18 weken. Je weet dan namelijk waar je op moet letten. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes’ of ‘vlinders in je buik’. Sommige vrouwen noemen het ook wel ‘rommelende darmen, maar dan toch anders’. Als je eenmaal het kindje hebt gevoeld, dan herken je de bewegingen steeds meer. Je gaat je kindje steeds duidelijker voelen. Als je je kindje voor het eerst voelt bewegen, dan kan het zijn dat je dat niet meteen elke dag voelt. Je hoeft je daar in het begin geen zorgen over te maken. Je kindje zal heftige en minder heftige bewegingen maken in je baarmoeder. Kleine bewegingen die je kindje maakt, zul je niet altijd voelen. Van tijd tot tijd kan hij/zij de hik hebben. Dat kun je voelen als kleine, ritmische samentrekkingen. Als je van houding verandert, kan het ook zijn dat je de baby meer voelt bewegen. Bijvoorbeeld als je vanuit een zittende houding gaat liggen. Je voelt de bewegingen het beste wanneer je ontspannen ligt en het minst als je staat, loopt of bezig bent. Vanaf ongeveer 28 weken worden de bewegingen in je buik steeds krachtiger. Je kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen. Je partner kan het nu ook voelen. Je kindje ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin het slaapt en wakker is. De meeste tijd brengt het slapend door. Dit kan een diepe slaap zijn. Je kindje beweegt dan nauwelijks. Het kan ook een droomslaap zijn waarin het slaapt maar wel regelmatig even beweegt. Dit slaap-waakritme wisselt zich af. Tussendoor zijn er periodes van heel actief zijn. Je kindje is dan de hele tijd aan het bewegen. Hoe vaak je kindje beweegt is verschillend per kind, maar ook per zwangerschap. Het kindje beweegt het meest rond de 32 weken. Gedurende de laatste weken van de zwangerschap worden de kindsbewegingen iets minder krachtig. Ook neemt de rusttijd tussen de actieve periodes toe. Dat is normaal. Dit kan komen doordat de hoeveelheid vruchtwater wat afneemt. Het kindje is dan volgroeit en de ruimte in de baarmoeder wordt kleiner. Een kind van 24 weken kan bijvoorbeeld niet langer dan 20 minuten stilliggen. In de uitgerekende periode kan dat oplopen tot een uur.

Wat kan invloed hebben op het bewegen en het voelen?
Het is belangrijk dat je de bewegingen van je kindje voelt zoals je dat gewend bent. Sommige kindjes zijn heel actief en anderen juist rustig. Sommige zwangere vrouwen voelen minder kindsbewegingen dan anderen. Dit kan een aantal oorzaken hebben:
-   Als de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kan dit ervoor zorgen dat je de kindsbewegingen minder goed voelt. De placenta werkt dan als een soort stootkussen.
-   Als je medicijnen, alcohol of drugs gebruikt kun je bewegingen van je kind minder voelen.
-   Je baby kan wat rustiger of trager zijn als je pijnstillers met morfine of kalmerende middelen gebruikt. Tevens kan roken en alcohol drinken de bewegingen van je baby beïnvloeden

Waarom is het belangrijk om kindsbewegingen te voelen?
Je kindje krijgt alles wat hij/zij nodig heeft via de placenta. Zolang de placenta goed functioneert zal het kindje goed bewegen. Zo geeft hij/zij aan dat het zich lekker voelt bij je in de buik. Als de placenta niet goed werkt zal je kindje minder gaan bewegen. Je kindje bespaart op deze manier energie. Daarom is het belangrijk om op het bewegen van je kindje te letten. Hiermee merk je problemen bij je kindje op en kun je nare dingen voorkomen.

Wat moet je doen als je minder kindsbewegingen voelt?
Het kan zijn dat je je kindje gedurende 12-24 uur minder voelt bewegen dan je gewend bent. Bedenk dan eerst of je druk bent geweest. Ga na of je de afgelopen periode een harde buik hebt gehad. Hierdoor kun je de kindsbewegingen gemist hebben. Probeer dan gedurende 1-2 uur in ontspannen toestand bewust bezig te zijn met de bewegingen van je baby. Neem eventueel een warme douche/bad. Je kunt ook gaan liggen op je linkerzij. Concentreer je op mogelijke bewegingen van het kindje. Probeer hierbij diep naar de buik te ademen en te ontspannen. Wanneer je na deze periode van bewuste ontspanning je kind nog niet hebt voelen bewegen, neem dan contact op met je verloskundige. Wacht niet tot de volgende dag. Tijdens kantoortijden mag je de assistente bellen, daarbuiten bel je de verloskundige op het spoednummer.  De verloskundige stelt je dan verschillende vragen. Aan de hand van je antwoorden bepaalt zij of een uitgebreidere controle nodig is. Het kan zijn dat je op de praktijk langs moet komen. Let op: het kan zijn dat de verloskundige je extra adviezen heeft gegeven over het leven voelen van je kind. Houd je dan aan deze adviezen.

Extra controles
Als de verloskundige het nodig vindt, krijg je uitgebreide controles in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt er een CTG gemaakt. CTG staat voor CardioTocoGrafie. Bij een CTG
wordt de hartslag van je kind minimaal een half uur lang geregistreerd. Zo kan er een betere indruk gekregen worden van hoe het met de baby gaat. Verder wordt er met een echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Ook worden de kindsbewegingen gecontroleerd. Wanneer de controles goed zijn, mag je weer naar huis. Thuis volgen de reguliere (verloskundige) vervolgcontroles. Het kan zijn, dat er twijfels zijn over de conditie van je kind. Dan zijn er extra controles nodig. Afhankelijk van de resultaten, van de controles en hoeveelheid weken je zwanger bent, kan het advies zijn dat je baby zo gauw mogelijk moet worden geboren. Heb je na de controles opnieuw het gevoel dat je je kind minder voelt? Twijfel niet en neem dan weer contact op met je verloskundige.

Je zwangerschap en bevalling in de juiste handen

cooperatieverloskundigen    icoon2    knov